Een gel accu is geen loodaccu

Een gel accu is geen loodaccu

minuten lezen
Bij het gebruik van een verkeerd type lader zal de levensduur van de Gel accu zeer kort zijn.

Een gel accu is geen loodaccu.

Veelal kunnen loodaccu's of AGM accu's vervangen worden door GEL accu's. De apparaten zoals elektrische rolstoelen of scootmobielen rijden er prima op. Maar voor het laden van de accu's is dat een heel ander verhaal. Voor een lader zijn het hele andere accu's. En met een verkeerde lader gaat de accu meestal niet lang mee.

Even terug naar de basis, er zijn globaal gezien drie soorten accu's in gebruik bij dit soort toepassingen (elektrische rolstoelen, scootmobielen, duwhulp rolstoel, golf trolley etc)

  • Loodaccu (Lead-Acid)
  • AGM accu
  • GEL accu

De loodaccu (lead-acid) is de basis accu ,geschikt voor heel veel toepassingen.De gewone loodaccu is minder geschikt voor zware toepassingen. Als je meer kracht nodig hebt en een accu zoekt die tegen diep ontladen kan, dan wordt er meestal gekozen voor AGM of GEL accu's.  Veel scootmobielen of elektrische rolstoelen worden uitgerust met GEL accu's.  Deze zijn robuust, hebben veel kracht en kunnen goed tegen diep ontladen. Maar er zijn ook apparaten die worden uitgeleverd met gewone loodaccu's, vaak uit kosten overweging. Een goede accu kost nu eenmaal meer. Nu kan je die vervangen voor een AGM of GEL accu. De actieradius neemt toe. Maar veel mensen lopen tegen het probleem aan dat de lader niet geschikt blijkt te zijn.

Wat gebeurt er als de lader niet geschikt is voor gel accu's?  Wanneer de lader niet geschikt is, zal deze lader toch  proberen de gel accu te laden als zijnde een loodaccu. Dat zal niet geheel lukken, de gel accu zal niet volledig geladen worden. De scootmobiel of rolstoel zal wel werken, maar al gauw zal de actieradius afnemen.  De gel accu zal al na een paar maanden slecht gaan werken. Tijdens deze periode zal hij stukje bij beetje kapot gaan, en dat kan niet meer hersteld worden.

Het is soms lastig na te gaan of een lader geschikt is voor het laden van gel accu's.  Wanneer een lader geschikt is voor gel / agm en loodaccu's vermelden de fabrikanten dat meestal wel, want dit soort laders zijn duurder dan laders die alleen loodaccu's of agm accu's kunnen laden. 

Vaak staat er op de lader wel een fabrikant en een typenummer. Met deze twee gegevens en wat tijd achter Google wordt meestal het antwoord gevonden. En als er bij de lader alleen lead-acid genoemd wordt, is deze niet geschikt voor gel accu's.

Indien de lader niet geschikt is, kunt u overwegen ook de lader te vervangen door een exemplaar die wel geschikt is voor gel accu's.